Hava kirliliği kontrol altında 159

Ağustos aylarında kapasite daha da arttırılarak çalışıyor. Aradaki farkı görüyoruz. Yazın Somanın üzerinde böyle bir tabaka görmüyoruz ama kışın görüyoruz. Bunların ve çevredeki ocakların etkisi var. Hepsi bir faktör olarak Somada kirliliğe neden oluyor. Herşey insan için Santral kuruldu buraya, daha kurulur kurulmaz bacalarda elektro filtreler mutlaka olması gerekiyor. Elektro filtreler sadece külleri tutuyor. Şimdiye kadar gaz olarak çok fazla risk olmadığı için kurulmamış ama şimdi desüfrizasyon sistemi kurulması için çalışılıyor. Bununda yakında işlemleri başlayacak. Elektro filtrelerde zamanla yıpranmalar oluyor, kapasitesinde düşmeler oluyor. Bunu biz tekrar yenilememiz gerekiyor. Bundan 15 sene önce tekrar gündeme gelmiş her bacada 2 ünite var. Değişik nedenlerden dolayı ihale iptal olmuş. Geri kalmış tekrar biz 3 sene önce gündeme getirdik. Yatırımlara koyuldu, gerekli iknalar yapıldı, siyasi olarakta vekillerimiz ve sivil toplum örgütlerinin katkısı ile uzun zamandır sonuçlanamayan konuyu başardık ve avrupa normlarına uygun yapıldı. Önümüzdeki sene 2. bacanında elektro filtreleri yenilenecek. Sırayla arzu ettiğimiz seviyeye gelmiş olacak. Santral kurulduğu zaman kuru kül olarak atılıyordu dozerler iktiriyordu sonra rüzgar gelip kaldırıyordu, tekrar hava kirliliği oluşturuyordu. Türkiyede ilk defa kül barajı Somada kuruldu. Külü kapalı bir ortamdayken su ile beraber karıştırıyor, hiç bir tarafa zarar vermeden pompalarla kül barajına atıyor. Kül barajına atıldıktan sonra kül kısmı suyun içerisinde çöküyor, su tekrar geriye diğer küllerin sevkiyatı yapılması için kullanıyoruz. Yırca tarafında kül barajını doldurduk Hayıtlı tarafında 2. kül barajını doldurduk. Şimdi 100 milyon Ytlyi aşan proje rehabilitasyonu ile bu projeyi daha da genişleterek ortam hazırlamaya başladık. Şu anda çalışmalarımız başladı. Önümüzdeki sene 2. bacayı tamamladığımızda soma kül olarak biraz daha rahatlamış olacak” dedi.
    Elİ Müessese Müdürü Hakkı Duran’da konuşmasında; “Belediye Başkanlığımız önderliğinde düzenlediğimiz Hava kirliliğini en aza indirmek, yaşanabilir bir çevreyi sağlamak için bizlerde elimizden gelen gayreti göstermeye mecbur olduğumuzu düşündük ve bu konularda bilgili arkadaşlarımız burada bulundu. Kömürün iyi değerlendirilmesi, üretimi ve paketlenmesi ile ilgili TKİ içerisinde en önce işlem yapan yani kömürü torbaya sokan 2004ten bu yana bir işletmenin yönetimini yürütüyoruz ve bundan dolayı biz bütün işletmelerimizdeki kömürü zaptı rapta almakla ilgili Dereköyde Avrupanın en büyük lavvar tesisi saatlik kapasitesi 700 ton, Denişte bir lavvar tesisimiz, bize  hizmet veren sektörlerden imbatta bir lavvar tesisimiz ve bu lavvar tesislerimizin satılabilir kömürlerin bilhassa açık kömürlerin denetimi açısından oldukça önemli, içerisindeki toz kömürleri arındırıp iyi yakılacak hale getirilmesi de çok önem kazanıyor. Parça kömürlerimiz elekten elenip kısrakdere dediğimiz kömür direk torbalana biliyor. Çevre müdürlüklerinin aldığı vilayetler kararlar doğrultusunda 4000 kalorinin üzerindeki kömürleri bilhassa 4000 kalori istiyorlar. 1. sınıf kömürlerde kalori 3800. Bunların tümünü torbaya sokup piyasaya o şekilde sevk ediyoruz. 480 civarında bayimiz ile birlikte bu işi yapmaya çalışıyoruz. Kömürü çeşitli evrelerden geçirip torbaya sokup katışıksız bir şekilde düzgün çalışan bayilerle bunu piyasaya sevk edip yakılabilir hale getirmek bir tarafa, bunun haricinde sanayiye verilen kömürleri de anlaşmalar yapıp rastgele yerlerde yakılmayacak şekilde tedbirler alıyoruz. Bu tedbirleri alırken sadece kömür üreticisi olarak değil, Belediyeler, Çevre Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Valiliklerde bu konuda üzerine düşen görevi yapmak durumundalar ve yapıyorlar. Biz 3 tür kömür üretiyoruz, Santallik, Piyasaya yönelik ve Sanayi kömürü üretiyoruz. Santrallik kömürü dışarıya vermenin imkanı yok. Toz kömür ve fındık kömürü torbasız olarak sanayide yakılıyor. Fındık kömürün bir kısmı torbada evlerde ve otomatik kömür yakan yerlerde ve ağırlık olarakta parça kömür yakılıyor. Kömürleri bu şekilde kontrol altına almakla birlikte üretim yaptığımız yerlerde Orman Genel Müdürlüğünden tahrip ettiğimiz ormanlardan ötürü her sene para ödüyoruz. Bunun yanında 3,5 yıldır ELİ olarak 130000 civarında ağacı kendi gayretlerimizle muhtelif yerlere diktik. Okullara ve çevreye de fidan desteğinde bulunduk. Yaşanabilir bir çevreyi sağlamakla ilgili düşüncemizden dolayı bunları yaptık. Kömürü ürettikten sonra yakmakla ilgili bizim sosyal tesislerimizde çift yanma odalı dumansız kazan kurdurduk. Bu çevrede ilk defa kuruldu. Bununla ilgili TÜBİTAK, İzmir ve muhtelif yerlerde araştırma yaptırdık ve  kendi teknik elemanlarımızla teknik şartnameyi de ona göre düzenleyip çift yanma odalı 4 kazanı bizim Turgutalp sosyal tesislerinde şu anda çalışır hale getirdik. Eğer yakmakta bir hata yapılmazsa bir sigara dumanı kadar bacadan duman çıkacak. Soba yakarken kovayı doldurduktan sonra üstten yakma durumu varken kova yarıya indiğinde üzerine kömür döküldüğünde kömür yanamaz hale geliyor  ve her taraf duman ve is oluyor. Bu tür konuların en asgariye indirilmesi ile ilgili bu seminer toplantısında gereken anlatılacak ve hep birlikte bilinçleneceğiz. Müessese binasından bir çok okulun bacasını görüyorum. Geçen senelerde çok yakındaki bir okulun yönetimini bir kaç defa uyardım. Sabahları termik santralin 4 bacasından daha fazla partikül çıkıyormuş gibi her taraf is içerisinde, bunlarında önlenmesi gerekiyor. İkaz edilip önlemler alınması gerekiyor” dedi.